7.10.2019

Terve Afrikka -verkosto juhlisti 25-vuotista yhteistyötä

Ugandalaisen Clarke International Universityn, kenialaisen Masenon yliopiston sekä kahdeksan suomalaisen ammattikorkeakoulun edustajat kokoontuivat 2.-3.10.2019 Terve Afrikka -verkoston 25-vuotisjuhlaseminaariin Kokkolaan Centria-ammattikorkeakoulun Talonpojankadun kampukselle.

Terve Afrikka -verkosto on toteuttanut noin tuhat kansainvälistä opiskelijavaihtoa sekä 200 opettaja- ja henkilökuntavaihtoa Suomen, Kenian ja Ugandan yliopistojen ja korkeakoulujen välillä. Suurin osa vaihdoista on tehty sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa, lisäksi mukana on ollut opiskelijoita ja opettajia ravitsemusalan, musiikin, esittävän taiteen ja rakennusalan koulutuksista. Vuodesta 2017 lähtien Terve Afrikka -verkosto on kuulunut Erasmus + Global -ohjelmaan, jossa pääpaino on Suomeen tulevien vaihto-opiskelijoiden ja -opettajien rahoituksessa.

Verkoston 25-vuotisjuhlaseminaariin osallistui edustajia jokaisesta verkostokorkeakoulusta. Ugandasta seminaariedustajina olivat Clarke International Universityn rehtori Rose C. Nanyonga, hallintojohtaja Evelyn Ayot, sekä sairaanhoitajakoulutuksen dekaani Agnes Agwang. Keniasta paikalla olivat Masenon yliopiston edustajina tohtori Agatha Christine Onyango ja sairaanhoitajakoulutuksen dekaani Linda Mogambi.

Seminaariohjelma keskittyi sekä verkoston 25-vuotisen toiminnan ja erilaisten kokemusten tarkasteluun että terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen paikallisesti ja globaalisti. Seminaarin juhlapuhujana oli Kaija Pajala Opetushallituksesta, joka on tehnyt yhteistyötä Terve Afrikka -verkoston kanssa verkoston alkuajoista lähtien. Kaija Pajala korosti puheessaan koulutusyhteistyön merkitystä sekä Terve Afrikka -verkoston uraauurtavaa roolia koulutusyhteistyössä.

Terve Afrikka Kehitysyhteistyö ry:n puheenjohtajana vuodesta 2004 toiminut Centria-ammattikorkeakoulun lehtori Merja Seppälä kertoo, että seminaari oli lämminhenkinen, monipuolinen, keskusteleva sekä täynnä tietojen ja kokemusten jakamista. ”Oli sydäntä lämmittävää tavata Suomi-Uganda-yhteistyön pioneeria, lääkäri Riitta Kujalaa, jolta saimme paikan päällä korvaamatonta asiantuntija-apua ja ohjausta ollessamme Ilmo Anttilan ja opiskelijoiden kanssa ensimmäistä kertaa vaihdossa Ugandassa vuonna 1997. Leila Latvasalo oli valmentanut meitä ennen lähtöä ja Riitta jatkoi opastusta Catharine Othienon kanssa Kampalassa.”

Ensimmäisiä opiskelijavaihdossa olleita opiskelijoita oli Tuula Mäntylä, joka kertoi vaihtokokemuksistaan Ugandassa vuonna 1996. Tuoreimmat vaihtojakson elämykset kuultiin Centrian sosionomiopiskelijoilta Ada Skytteltä ja Sarita Tialalta, jotka olivat kolmen kuukauden vaihtojaksolla Keniassa keväällä 2019: ”Osa sydämestä ja itsestä on aina Afrikassa.”

Terve Afrikka -yhteistyössä on kyse tietojen ja taitojen lisäksi tunteiden ja sydämen hyvyyden oppimisesta. Kaikilla osapuolilla on toiveena, että toimintaa voitaisiin jatkaa, sillä verkosto toimii hyvin ja toiminta on tavoitteellista. Seminaarin puheenjohtajan Ilmo Anttilan päätössanat seminaarissa kuvastavat hyvin verkoston henkeä: “Thank you for your support, caring and for educating also our students’ hearts!”

Lisätietoja:
Lehtori Merja Seppälä, merja.seppala@centria.fi, p. 044 725 0562

Seuraa meitä somessa: