Sähköautojen latauspiste avattu Kokkolaan
Latauspiste on asennettu osana Centria-ammattikorkeakoulun Electric Vehicles Goes Arctic! -hanketta (EVGA). Tällä viikolla päättyvän hankkeen tavoitteena on ollut sähköisten ajoneuvojen ja latausjärjestelmien sekä niihin liittyvien palveluiden ja komponenttien toimivuuden varmistaminen arktisten olosuhteiden ja yritysten liiketoiminnan näkökulmasta.

- Centria haluaa olla auttamassa sähköisen liikenteen yleistymistä myös Kokkolassa tällä uudella latauspisteellä, kertoo EVGA-konsortion koordinaattori ja projektipäällikkö Sakari Nokela.

EVGA-hankkeen aikana on toteutettu useita latauspisteitä ja niiden toimivuutta on tutkittu erilaisissa käyttöolosuhteissa ja sijaintipaikoissa. Kokkolaan asennettu KEBA KeContact P20 -sähköauton latauslaite kestää äärimmäistä kuumuutta ja kylmyyttä. Laitteella lataa 10 kertaa nopeammin kuin tavallisesta pistorasiasta.

Latauslaitetta on tutkittu huhtikuun aikana muun muassa Nissan Leaf -käytössä. Latauksen kesto riippuu sähköajoneuvosta sekä akuston ja ajoneuvon laturin koosta. Esimerkiksi Leafin akun saa täyteen reilussa neljässä tunnissa. Latauslaite on Centrian parkkipaikalla, joten latauspiste on puolijulkinen. Latauspiste on toistaiseksi kaikkien sähköautoilijoiden käytettävissä ympäri vuorokauden ja lataus on toistaiseksi ilmaista.

- Pääasiallinen käyttötarkoitus kuitenkin on tutkimuskäyttö, eli kauppaliseen käyttöön latauspistettä ei ole perustettu. Oma latauspiste tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa omaa tutkimustyötä myös tulevaisuudessa, esimerkiksi tutkimalla ja kehittämällä erilaisia etähallinta- ja maksujärjestelmiä, jatkaa Nokela.

Latauspiste on sijoitettu Centria-ammattikorkeakoulun Talonpojankadun kampukselle rakennuksen taakse. Latauspaikassa voi ladata kaikkia Suomessa olevia sähköautoja. Omaa ajoneuvoaan voi mennä lataamaan, jos laite vapaana ja autoilijalla on sopiva kaapeli mukana. Mikäli kaapelia ei ole, sen saa lainaan myös ammattikorkeakoululta.

Taustaa EVGA-hankkeesta

Vuoden 2014 alussa alkanut ja 30.4.2016 päättyvä EVGA on ollut Centria-ammattikorkeakoulun suurimpia hankkeita, ja sen kustannusarvio Centrian osalta on 836 000 euroa. Tekesin rahoitusosuus hankkeessa on 501 000 euroa. Koko EVGA-konsortion laajuus mukana olevine yritysprojekteineen on kokonaisuudessaan noin 2,6 miljoonaa euroa.

EVGA-konsortion toimintaan osallistuu useita suomalaisia eri alojen yrityksiä ja organisaatioita. Mukana olevat yritykset tulevat muun muassa sähkö-, ICT-, kaupan ja ajoneuvotestausalalta. Konsortiokumppanit tuovat kehittämiseen vahvaa olosuhde-, testaus- ja teknologiaosaamista sekä kansainvälisiä yhteistyöverkostoja. Mukana ovat esimerkiksi sekä Ylivieskan Teknologiakylä YTEK Oy, Satavision Oy, Osuuskauppa Arina ja Pörhön autoliike Oulusta, Northern Engineering Oy Muoniosta, Kemppi Oy Lahdesta sekä Brand Factory Oy Espoosta.

EVGA-hanke on osa Tekesin EVE – Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät -ohjelmaa, jonka tavoitteena on auttaa sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittymistä suomalaisissa yrityksissä vuoden 2010 noin 200 miljoonasta eurosta noin kahteen miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. EVE-ohjelman avulla halutaan luoda Suomeen sähköisten ajoneuvojen yrityksistä ja tutkijoista koostuva yhteisö, jolla on kiinteät yhteydet kansainvälisiin tutkimus- ja liiketoimintaverkostoihin. EVE-ohjelman tavoitteena on myös riittävän suurien testiympäristöjen käyttöönotto ja osallistuminen alan standardien kehittämiseen.

Hankkeen tuloksista tiedotetaan lisää toukokuun aikana, ja julkinen loppuraportti valmistuu kesäkuussa.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Sakari Nokela 040 729 9933, sakari.nokela@centria.fi
viestintäpäällikkö Paula Erkkilä 044 725 0086, paula.erkkila@centria.fi


   
Seuraa meitä somessa: