2.11.2018

Opiskelijat tempaisivat siistimmän kampuksen puolesta

Centrian sosiaalialan opiskelijat pukeutuivat lämpimästi, nappasivat roskapussit ja suojahansikkaat mukaan ja hajaantuivat Talonpojankadun kampuksen ulkoalueelle keräämään roskia. Idean äiti on lehtori Anne Jaakonaho, joka sai ajatuksen siistimmästä kampusympäristöstä ja halusi haastaa opiskelijat toimimaan oman lähiympäristönsä puolesta.

Kauan ei toimeliailta opiskelijoilta vienyt aikaa puhdistaa kampuksen alue sinne kertyneestä roskasta, vaikka saaliiksi saatiin satoja tupakannatsoja ja nuuskatyynyjä. Opiskelijoita yllätti myös purukumin, kertakäyttökuppien ja muoviaterimien suuri määrä kampuksen ympäristössä – eli juuri sen kertakäyttöisen muovikrääsän, joka on kestävän kehityksen kannalta haasteellisinta.

Opiskelijat olivat tyytyväisiä tehokkaaseen ulkoiluhetkeen kirpeässä syyssäässä, vaikka nuuskatyynyjen ja tupakannatsojen noukkiminen ei kovin mieltä ylentävää ollutkaan. Puhtaamman ja siistimmän ympäristön ylläpito olisi käytännössä helppoa – jokainen voi tehdä oman osuutensa noukkimalla eteen tulevan roskan ja viemällä sen roskakoriin.

Anne Jaakonaho heittää haasteen eteenpäin – tempauksesta voisi tulla pysyvä käytäntö, ja opiskelijaryhmät voisivat vuorollaan siivota aluetta.

Oikeasti on aika helppoa ylläpitää kestävää kehitystä ja ihmisen vastuuta yksilönä ja globaalisti. Aktiivista siivousaikaa ryhmältä kului vain noin puoli tuntia, joten isosta satsauksesta ei ole kysymys. Sivistynyt ihminen kerää roskan maasta, kiteyttää Anne Jaakonaho opiskelijoineen.

 


   
Seuraa meitä somessa: