26.11.2019

Koulutusta rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijuuteen

Ylivieskassa alkaa tammikuussa 2020 rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijan koulutus. Centria-ammattikorkeakoulun ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä alueelle saadaan koulutusta, jota laissa vaaditaan rakennusterveyden- ja sisäilma-asiantuntijan tehtävissä työskenteleviltä. Koulutus on maksullinen täydennyskoulutus ja sen kesto on 1,5 vuotta. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa on etäopiskelua sekä pari päivää kuukaudessa lähiopetusta Ylivieskassa.

Kyseessä on lakiin perustuva rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijan henkilösertifiointiin valmentava koulutus. Laissa on määritelty valmistava koulutus, joka rakennusterveyden- ja sisäilma-asiantuntijan täytyy käydä voidakseen hakea Eurofinsiltä kyseiset henkilösertifikaatit ja toimia viranomaisten hyväksyminä asiantuntijoina rakennusten sisäilma- ja homeongelmiin liittyvissä asioissa. Rakennusterveysasiantuntijan henkilösertifikaatin hakijalta edellytetään alan koulutusta, työkokemusta ja valmentavan koulutuksen suorittamista kokonaisuudessaan.

Koulutus on suunnattu kiinteistöjä omistaville ja hallinnoiville henkilöille, sisäilma- ja homeongelmia tutkiville konsulteille, terveystarkastajille sekä henkilöille, jotka haluavat perehtyä syvällisesti alaan. Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) valmentavaan koulutukseen osallistujat saavat koulutuksen yhteydessä myös sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen sisällön. Koulutukseen osallistuva voi halutessaan suorittaa pelkästään sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen.

Valmentavassa koulutuksessa käydään lävitse voimassa olevan asetuksen (545/2015) vaatimukset koulutuksen sisällöstä, jonka sisältö koostuu kolmesta eri osioista. A-osiossa perehdytään rakennusten sisäilman epäpuhtauksiin, homeeseen, bakteereihin ja terveysvaikutuksiin. Sisäilmaongelmia tutkitaan ja analysoidaan erilaisilla laboratoriomittausmenetelmillä ja välineillä sekä perehdytään epäpuhtauksien torjuntaan. B-osiossa tarkastellaan syvällisemmin rakennusfysiikkaa, rakenteiden fysikaalisia ominaisuuksia, perehdytään rakenteiden ja materiaalien kuntotutkimusmenetelmiin, tuotantotekniikkaan uudis- ja korjausrakentamisessa. Lisäksi perehdytään asiantuntijana toimimiseen sisäilmaongelmien oikeustapauksissa ja sopimustekniseen lainsäädäntöön. C-osiossa käydään lävitse ilmanvaihto- ja ilmastointitekniikkaa sekä opetellaan niihin liittyviä mittaus- ja tutkimusmenetelmiä.

RTA-koulutukseen osallistuvat perehtyvät edellä mainitun lisäksi syvällisemmin kuntoarvio- ja kuntotutkimusmenetelmiin, rakennetekniikkaan, lainsäädäntöön ja tekevät rakennusterveyden asiantuntijan valmentavaan koulutukseen vaaditun opinnäytetyön.

Lisätietoa koulutuksesta: https://tki.centria.fi/koulutus/rakennusterveys-ja-sisailma-asiantuntijan-henkilosertifioint/4266


Lisätietoja:

Centria-ammattikorkeakoulu
Paula Oja
044 4492 721
paula.oja@centria.fi

Lapin ammattikorkeakoulu
Niko Pernu
040 586 4341
niko.pernu@lapinamk.fi

Seuraa meitä somessa: