31.10.2018

Aki Suokon kirja Energian aika jaetaan kansanedustajille

Vuoden tiedekirja –palkinnolla aiemmin tänä vuonna palkittu kirja Energian aika. Avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen jaetaan kaikille kansanedustajille. Kirjan ovat kirjoittaneet Centria-ammattikorkeakoulussa energiatekniikan lehtorina työskentelevä Aki Suokko sekä tietokirjailija Rauli Partanen.

 

Palkinnon myöntänyt raati on suositellut kirjan lukemista jokaiselle päättäjälle ja poliitikolle. Kirjan kustantaja WSOY perustelee lahjoitustaan muun muassa seuraavasti:

 

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia kysymyksiä, mutta kuinka ratkaista ilmastonmuutos ilman, että hyvinvointimme romahtaa? -- Hyvinvointimme perustuu talouskasvulle, joka perustuu energian kasvavaan käyttöön, joka taas kiihdyttää ilmastonmuutosta. Olennaista siis on, miten energia tuotetaan ja voidaanko hyvinvoinnin ja energian kulutuksen kasvun välinen yhteys rikkoa. --Vastaukset ilmastonmuutokseen ovat monimutkaisia mutta helppojen virheiden välttäminen on yksinkertaista. Siihen tarvitaan vain tutkittua tietoa ja laskutaitoa.

 

Aki Suokko iloitsee kustantajan eleestä ja toivoo, että kirjaa luetaan eduskunnassa uteliaasti, mutta kriittisesti.

 

- Erilaiset etu- ja kansalaisjärjestöt lobbaavat kansanedustajia nykyisin paljon. Pelkona on, että kansanedustajat eivät nykyisin ehdi lukemaan niin paljon tieteeseen perustuvaa popularisoitua tietoa kuin päätöksenteon kannalta olisi hyväksi. Päätösten on yhteiskunnallisissa asioissa perustuttava parhaaseen saatavilla olevaan tietoon, jotta päätösten seuraukset ja päätöksenteon taustalla olevat arvot kohtaavat, toteaa Suokko.

 

Suokon teos on tullut tutuksi myös ammattikorkeakouluopiskelijoille.

 

- Verkko-opetuksen välityksellä Centrian opiskelijoiden lisäksi kymmenet opiskelijat eri ammattikorkeakouluista ovat tutustuneet kirjaan, ja osa tenttinytkin sitä. Tuntuu mahtavalta, kun opiskelija sanoo, että kirja sai ajattelemaan, mainitsee Suokko.

 

Aki Suokko kehottaakin opiskelijoita lukemaan paljon ja erilaisia tekstejä, myös oman substanssialan ulkopuolelta.

 

- Insinööritaustaiselle on hyväksi lukea paljon humanistista ja yhteiskunnallista kirjallisuutta historiasta alkaen. Vaikka valtaosa lähteistä olisi englanninkielistä, on hyvä lukea myös kotimaisella kielellä, sillä ajattelu tapahtuu lopulta äidinkielellä.

 

Vuoden tiedekirja -palkinto annettiin Aki Suokon ja Rauli Partasen teokselle Energian aika. Avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen 9.3.2018. Vuosittain jaettavan palkinnon myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto, joka rahoittaa palkinnon.

 

 Lisätietoja: Lehtori Aki Suokko, p. 040 729 9958, aki.suokko@centria.fi

 

 

 


   
Seuraa meitä somessa: