ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Digivälineitä opiskeluun – suositellut opiskelussa tarvittavat laitteet

Tietokone

On erittäin suositeltavaa, että opiskelija hankkii oman henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen opintojaan varten. Kannettava tietokone mahdollistaa opiskelun paikasta riippumatta, esimerkiksi kampuksella ja kotona.

Webkamera

Opiskelija tarvitsee opiskeluissaan verkkotapaamisia varten webkameran. Suurimmassa osassa kannettavista tietokoneista on sisäänrakennettu webkamera, jolloin ulkoista webkameraa ei välttämättä tarvita.

Headset/Mikrofoni

Opiskelija tulee osallistumaan opintojensa aikana verkkotapaamisiin, joissa keskustellaan muiden osallistujien kanssa. Verkkotapaamisia varten tarvitaan mikrofoni. Lähes kaikissa kannettavissa tietokoneissa on sisäänrakennettu mikrofoni, mutta tätä mikrofonia ei suositella käytettäväksi verkkotapaamisissa ääniongelmien takia. Sisäänrakennettu mikrofoni ottaa herkästi huomioon näppäilyäänet ja kaiken ympärillä olevan melun.

Tästä syystä opiskelijaa suositellaan hankkimaan ja käyttämään ulkoista mikrofonia tai headsettiä. Ulkoinen mikrofoni parantaa huomattavasti äänenlaatua ja muiden verkkotapaamisessa mukana olevien osallistujien kokemusta.

Huom! Jos joudut kuitenkin osallistumaan verkkotapaamiseen sisäänrakennetulla/heikkolaatuisella mikrofonilla tai erittäin meluisesta ympäristöstä, niin on erittäin suotavaa, että laitat mikrofonisi mykistykselle aina, kun olet lopettanut puhumisen.

Ulkoinen kovalevy tai USB-muistitikku

Tiedostojen varmuuskopiointi on erittäin tärkeää, jotta koulutyöt eivät katoa, esim. tietokoneen kovalevyn rikkoutuessa. Suositeltavaa on, että opiskelija säilyttää ja varmuuskopioi opiskelussa käyttämänsä tiedostot. Ensisijaiseksi säilytys- ja varmuuskopiointipaikaksi suositellaan Centrian opiskelijalle ilmaiseksi saatavilla olevaa OneDrive-pilvipalvelua, jossa jokaisella opiskelijalla on 1TB tallennustilaa. Opiskelija voi lisäksi myös hankkia itselleen ulkoisen kovalevyn tai USB-muistitikun tiedostojen varmuuskopiointia varten.

Suositellut kannettavan tietokoneen laitteistovaatimukset

Huomioi kannettavaa tietokonetta hankkiessasi, että tulet käyttämään konetta koko opiskelujesi ajan, joten koneen käyttöergonomia on tärkeä tekijä. Esim. pienempi kokoinen 13 tuuman kannettava on paljon helpompi kantaa mukana, kuin 17 tuuman kannettava. Muista myös, että kannettavan tietokoneen pystyy kytkemään isompaan ulkoiseen näyttöön, jos liitännät sen sallivat.

Suositeltu minimilaitteistovaatimus kannettavalle tietokoneelle:

 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai macOS
 • Prosessori: Intel Core i3 tai AMD Ryzen3
 • RAM-muisti: 4 GB
 • Tallennus tila: SSD 128 GB (Opiskelijan pääasiallinen tallennuspaikka tiedostoille on OneDrive, jossa on 1TB tallennustilaa.)
 • Näytönohjain: Integroitu näytönohjain
 • Liitännät: kaksi USB 3.1 porttia ja

Suositeltu laitteistovaatimus kannettavalle tietokoneelle:

 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai macOS
 • Prosessori: Intel Core i5 tai AMD Ryzen5
 • RAM-muisti: 8 GB
 • Tallennus tila: SSD 256 GB (Opiskelijan pääasiallinen tallennuspaikka tiedostoille on OneDrive, jossa on 1TB tallennustilaa.)
 • Näytönohjain: Integroitu tai mahdollisesti erillinen näytönohjain
 • Liitännät: kaksi USB 3.1 porttia

Edellä esitetyt suositukset ovat tällä hetkellä kaupoissa saatavilla oleville tietokoneille, jotka sisältävät yleisesti uudemman sukupolven komponentteja. Jos olet hankkimassa käytettyä tietokonetta, ota huomioon kuinka vanha tietokone ja sen komponentit ovat. Jos opiskelet tekniikan alaa, käytä harkintaa tarvitsetko mahdollisesti tehokkaamman tietokoneen omiin opintoihisi. Nämä suositukset on päivitetty vuonna 2020.

Seuraa meitä somessa: