ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Vakuutus- ja viisumiasiat

Centrian opiskelijoilla tulee olla vakuutus vaihtoajalle. Centrian vakuutus kattaa EU:n kansalaiset, Ei-EU:n kansalaisilla tulee olla oma yksityinen vakuutus.

Erasmus

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on pakollinen vaihto-opiskelun aikana.

EU-kansalaiset

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa terveysvakuutuksen. Suomalaiset opiskelijat voivat tilata kortin verkossa. Jos sinulla on sairaanhoitokortti, sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa toisessa EU- tai Eta-maassa. Tällaista hoitoa voit tarvita, jos esim. sairastut, sinulla on pitkäaikainen sairaus tai sattuu tapaturma.

Overseas

Centrian LähiTapiola vakuutus kattaa EU-kansalaiset. Vakuutussuoja alkaa, kun vaihto alkaa ja se loppuu, kun olet takaisin Suomessa.

 

LähiTapiolan matkavakuutus no. 353-3870661-S

Lääkintäapu:
Ei rajaa
Pysyvä vamma:
EUR 16 189

Korvaus kuolemantapauksessa:
EUR 16 189

Matkatavaravakuutus:
EUR 337
Matkavastuuvakuutus:
EUR 168 188

Juridiset kulut, matkavakuutus:
EUR 8 410

Ei sisällä perheenjäseniä. Kopion Centrian vakuutustodistuksesta löydät täältä.

Kiireellisissä tapauksissa: soita +358 800 0 4531 saadaksesi apua vakuutusasioissa.

 

Viisumi, oleskelulupa ja rekisteröinti ulkomailla

EU-kansalaiset menossa vaihtoon EU-maihin

Jos olet EU-kansalainen ja olet menossa toiseen EU-maahan, et tarvitse viisumia. Sinun tulee kuitenkin ilmoittautua paikalliselle viranomaiselle, kun oleskelu maassa kestää kauemmin kuin 3 kuukautta. Tarkista paikalliselta viranomaiselta missä voit tehdä sen (Suomessa voit tehdä sen esimerkiksi netissä tai poliisiasemalla).

EU-kansalaiset menossa Euroopan ulkopuolelle

Useimmissa tapauksissa tarvitaan viisumia. Saadaksesi viisumin, tarvitsen kutsun vaihtokorkeakoululta. Katso vaihtomaasi suurlähetystön nettisivuilta lisää informaatiota. Olet vastuussa viisumin hakemisesta. Heti kun kuulet, että sinut on nimetty vaihtoon, aloita etsimään tietoa viisumiasioista, sillä jotkin viisumimenettelyt kestävät paljon kauemmin kuin toiset.

Suomen kansalaiset

Muista ilmoittaa paikalliselle viranomaiselle Suomessa, että lähdet ulkomaille tilapäisesti. Sinun tulisi myös informoida ulkoasiainministeriötä, että olet lähdössä ulkomaille. (matkustusilmoitus)

Ei-EU-kansalaiset lähdössä vaihtoon EU-maihin

Kun olet lähdössä EU-maihin, tulet todennäköisesti tarvitsemaan viisumin tai oleskeluluvan. Viimeistään, kun sinut on valittu vaihtoon, etsi tietoa vaatimuksista. Tarvitset hyväksymiskirjeen vaihtokorkeakoululta yms.

Tietoa löydät vaihtomaasi suurlähetystön nettisivuilta. Esimerkiksi Puolan suurlähetystö Suomessa. Vaihtokorkeakoulusi kv-koordinaattori voi myös auttaa sinua yksityiskohdissa. Hakemusprosessissa saattaa mennä kauan aikaa (muutama viikko tai jopa kuukausia), joten on tärkeää aloittaa prosessi ajoissa.

Jos vaihtosi kestää alle 3 kuukautta, voi olla, että voit käyttää samaa oleskelulupaa, ja ainoastaan rekisteröidä itsesi paikalliselle viranomaiselle.

Ei-EU-kansalaiset menossa EU:n ulkopuolelle

Tarvitset viisumin, kun opiskelet ulkomailla Euroopan ulkopuolella. Tarkista suurlähetystön nettisivut, löydät sieltä tarkemmat ohjeet, kuinka hakea viisumia. Saadaksesi viisumin, sinulla tulee olla hyväksymiskirje vaihtokorkeakoulultasi, mahdollisesti myös dokumentti, josta näkyy taloudellinen tilanteesi jne. Kv-koordinaattorisi voi myös auttaa sinua prosessissa. Viisumihakemuksen tekemisessä voi mennä kauan aikaa, joten aloita prosessi ajoissa.

Seuraa meitä somessa: