ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Opiskeluterveydenhuolto

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS tuottaa vuodesta 2021 alkaen opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle.

YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat läsnä olevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat

  • ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa
  • alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa.

Vaihto-opiskelijat, avoimen korkeakoulun opiskelijat tai tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

Opiskeluterveydenhuollon palveluista voit lukea Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön sivuilta.

Katso YTHS uudelle opiskelijalle -video, jolla esitellään YTHS:n tarjoamia palveluita.

 

Yhteystiedot ja ajanvaraus:

YTHS Kokkolan yhteystiedot

YTHS Ylivieskan yhteystiedot

YTHS Pietarsaaren yhteystiedot

 

Asiointi – myös etänä

Ajanvaraus kaikkiin YTHS:n palveluihin tapahtuu hoidontarpeen arvioinnin kautta, lisätietoa https://www.yths.fi/asiointi/ajanvaraus/. Kaikkien YTHS:n palvelupisteiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät osoitteesta https://www.yths.fi/palvelupisteet/.

YTHS:n kanssa voit asioida myös verkossa ja etänä. Self on opiskelijan oma verkkopalvelu, jonka kautta voit muun muassa ylläpitää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksia ja täyttää esitietolomakkeita, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle.

Lue lisää Selfistä yths.fi/self-info ja kirjaudu sen käyttäjäksi heti lukuvuoden alussa.

 

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

YTHS:n palveluihin oikeutettujen opiskelijoiden tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. Maksusta ei lähetetä laskua, vaan opiskelijan tulee hoitaa maksu oma-aloitteisesti

Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Maksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin opiskelija on ilmoittautunut läsnä olevaksi. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun määrä tarkistetaan kalenterivuosittain. Opiskelijan tulee tarkistaa maksamiseen, maksun määrään ja muihin tarpeellisiin asioihin liittyvät yksityiskohdat Kelan verkkosivuilta.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela muistuttaa maksun maksamisesta. Jos terveydenhoitomaksu maksetaan eräpäivän jälkeen, peritään 5 euron viivästymismaksu. Jos opiskelija ei ole maksanut terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen saatuaan, Kela voi kuitata maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Opiskelija saa käyttää opiskeluterveydenhuollon palveluja sen lukukauden loppuun asti, jolle on ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos opiskelija valmistuu kesken lukukauden, hänellä on oikeus käyttää palveluja siihen asti, kunnes kyseinen lukukausi loppuu.

Ajantasaista tietoa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta ja sen maksamisesta on Kelan verkkosivuilla.

 

Vaihto-opiskelijat ja kansainväliset opiskelijat

Lain mukaan oikeus opiskeluterveydenhuoltoon on vain suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavilla läsnä olevilla opiskelijoilla.

Jos olet ulkomailta Suomeen tuleva vaihto-opiskelija, et suorita korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, ja siksi sinulla ei ole oikeutta käyttää YTHS:n palveluja. EU-kansalaiset voivat käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita. Muista maista tulevilla opiskelijoilla on oltava yksityinen sairausvakuutus.

Jos suoritat korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, sinun on maksettava terveydenhoitomaksu läsnäololukukausilta myös silloin, kun suoritat opintojasi ulkomailla. Sillä ei ole väliä, missä asut.

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet ilmoittautunut poissa olevaksi lukukaudelta, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.

Lue lisää: Sairaanhoito kansainvälisissä tilanteissa

 

Laki korkeakouluopiskelijan opiskeluterveydenhuollosta tuli voimaan 1.1.2021

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämisvastuu ja terveydenhoitomaksun kerääminen siirtyivät Kelalle 1.1.2021. YTHS tuottaa palveluita 1.1.2021 alkaen yliopisto-opiskelijoiden lisäksi myös ammattikorkeakouluissa opiskeleville.

Kerättävä maksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen. Valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 %, ja loput terveydenhoitomaksuilla rahoitetaan loput 23 %. Terveydenhoitomaksun suuruus määritellään vuosittain annettavalla valtioneuvoston asetuksella.

 

Lue lisää Kelan ja YTHS:n sivuilta

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu
Usein kysyttyä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta
Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun
Kysy verkossa
YTHS:n palvelupisteet

Seuraa meitä somessa: