ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Hyvinvoinnin huhtikuu

 

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Erilaiset rajoitukset määrittelevät arkea. Muutokset päivärytmiin voivat tuoda ahdistusta ja epävarmuus tulevasta saattaa varjostaa hyviäkin suunnitelmia. Toisaalta tämä eristymisen ja etäopiskelun aika antaa mahdollisuuden kääntää huomio itseen. Oikeastaan se on myös velvollisuutemme tässä hetkessä, omien voimavarojemme vahvistaminen.

Opintopsykologi kokoaa tälle sivustolle viikottain vinkkejä ja aktiviteetteja opiskelijan hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi.
 
 

kaunis auringonnousu luonnossa

 

  Viime viikolla keskityimme kosketusaistiin ja erityisesti lämmön tuomaan levollisuuteen. Otetaan kevääseen heräämiseen nyt myös muut aistit mukaan. On niin paljon koettavaa!

Voit käyttää näitä ideoita erityisesti silloin, kun tuntuu että olo on raskas ja kuormittunut tai ajatus jumissa. Festarikesä on peruttu ja useimpien meidän lomakauden suunnitelmat ovat muuttuneet. Ei ole ihme, jos nousee mieleen, että miten tämä kesä voi ladata akkuja samalla tavoin kuin kesä yleensä. Onneksi meillä on lukemattomia mahdollisuuksia. Jo se, että luet tätä viestiä verkon välityksellä, todistaa, että sinulla on pääsy moniin elämyksiin.

 

Voimme tuulettaa mieltä esimerkiksi avautumalla äänille. Kuuloaistimme prosessoi ja poimii ärsykkeitä joka tapauksessa kaiken aikaa. Voimme tietoisesti keskittyä kuulostelemaan luonnonääniä ja vaikkapa voimautumaan musiikista.

 • Kevät ja kesä on täynnä ääniä. Tunnistatko linnunlaulun? Voisitko selvittää, mitä lajia sinulle laulava lintu on? Voit opetella tunnistamaan lintuja esimerkiksi Luontoportin sivustolta
 • Luonnon vahva rauhoittava vaikutus on monin tutkimuksin todettua. Katsohan esimerkiksi “Luonto voimavarana” -osuus täältä ilmoitustaulultani. Käy ulkoilemassa ja etsi mahdollisimman monta merkkiä lähestyvästä kesästä. Voit tallentaa niitä kännykkään, kuvata niitä tai kokeilla luonnostella vihkoon lyijykynällä.
 • Mietiskele päivien kiertoa katselemalla auringonnousua tai auringonlaskua.
 • Käy metsässä tai puistossa. Jos haluat, ota evästä mukaan. Aisti iäkkäiden puiden voima, miten juurtuneita ja vahvoja ne ovatkaan! Valitse puu, jonka alla vietät hetken.
 • Mikä voisi olla sinulle alkavan kesän voimabiisi? Voit myös koota kokonaisen soittolistan kappaleista, jotka tuovat sinulle hyvää ja energistä oloa.
 

Matkailu avartaa - tässä poikkeustilanteessa voimme tehdä matkoja pienessä mittakaavassa: Se tärkein matka sisäänpäin ja omien ajatusten äärelle, päivittäin. Sen lisäksi että lähiympäristössä voi virkistyä, on verkon välityksellä pääsy merkittäviinkin kulttuurikohteisiin!

 

Myös hyvät teot virkistävät mieltä ja lisäävät merkityksellisyyden tunnetta. Jos olet yksin asuva, on sitä tärkeämpää kokea yhteisöllisyyttä vaihtoehtoisilla tavoilla.

 • On ollut hauskaa lukea jakamianne vinkkejä korona-ajan yhteisöllisyyteen Mitä tehtäis? -Padletista. Vieläkin voi vinkkejä lisätä. Ideoiden jakaminen on auttamista, jota voi tehdä kevyellä kädellä.
 • Yksi ihana vinkki oli, että tekee ruuan kahdelle ja vie toisen annoksen ystävän ovelle. Ruokailuhetken voi sitten pitää yhdessä videopuhelun välityksellä.
 • Käy lävitse vaatekaappiasi tai sekalaisten tavaroiden laatikkoasi. Pakkaa lahjoitettavaksi vaatteita ja tarvikkeita, jotka ovat kunnossa mutta ovat käyneet sinulle hyödyttömiksi. Useiden kirpputorien pihoilla sekä joidenkin suurten kauppojen kierrätyspisteillä on laatikoita, joihin ne voi luovuttaa. Voit lajitellessasi kuvitella mielessäsi, kuinka joku vielä näistä ilahtuu.
 • Lähetä postikortti. Kuka olisi se ihminen, joka on ollut sinun elämässäsi tärkeä, mutta et ole ollut häneen yhteydessä vuosikausiin? Kirjoita lyhyt kortti hänelle. Voit aloittaa kertomalla, että hän tuli mieleesi, koska….
 • Oletko aina halunnut kirjoittaa kirjan? Voisitko aloittaa kuvakirjasta, jossa kerrot jotain omakohtaista tai versioit uudelleen tutun tarinan? Papuri on matalan kynnyksen ilmainen verkkokirja-työkalu, jossa on selkeä ohjeistus. Käytettävissä on kuvapankki, mutta myös omia kuvia voi käyttää. Tekemäänsä kirjaa voi jakaa linkkinä. Olisiko tässä mukava tapa ilahduttaa läheisiä itsetehdyllä lahjalla? Voisitko ajatella tekeväsi niin selkokielisen kirjan, että siitä olisi iloa myös niille joilla on kommunikaatiossa ja luetun ymmärtämisessä vaikeuksia?
 

Tämä oli Hyvinvoinnin Huhtikuun viimeinen viikkokirje. Näiden tekstien tarkoituksena on ollut tarjota virikkeitä ja vinkkejä oman voinnin huomioimiseen - muistutella että oma aika on tärkeää. Voit olla tehokas opiskelutöissä ja kaikissa toimissasi, kun ennen kaikkea huolehdit jaksamisestasi. Tasapainosta on kyse.

Muista myös, että aina on oikea aika hakea apua ja tukea silloin, kun tuntuu että yksin ei jaksa. On perustarve saada myös olla keskustelussa ja vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Mikäli erillisyyden tunteet valtaavat mieltä ja elämästä alkaa värit kadota ulkoilusta ja elämyksistä huolimatta, ole yhteydessä.

Centrian opiskelijana voit olla yhteydessä opintopsykologiin tai oppilaitospastoriin.

Kunnalliset terveyspalvelut ovat rajoituksin käytössä, mutta älä epäröi hakea apua jos sitä tarvitset. Lisäksi valtakunnallisesti on perustettu monenlaisia etätukipalveluja, kuten auttavia puhelimia ja verkkoryhmiä. Tässä on listattu muutamia.

 

Nyytin keskustelukanavat

Keskusteluryhmissä voi jutella koronan vaikutuksesta elämään ympäri vuorokauden. Keskusteluryhmissä käytävää keskustelua seuraa ja ohjaa Nyytin vapaaehtoiset. Ryhmään kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen ja ryhmässä toimitaan nimimerkillä.

Kevään 2020 keskusteluryhmät

 

Kevään CHATTEJA

 • to 23.4. Hyvän ystävyyden salat
 • ti 28.4. Miten käy opintojen, kun korona estää lähiopetuksen?
 • ti 5.5. Vaaditko itseltäsi liikaa?
 • to 7.5. Effects of racism on mental health
 • ti 12.5. Kiristääkö eristäytyminen välejä parisuhteissa ja perheissä?
 • to 14.5. Gemenskap och utanförskap
 • ti 19.5. Are you demanding too much from yourself?
 • ti 26.5. Mistä toivoa?
 • to 28.5. Ekonomistress – hur hålla humöret uppe trots minskade arbetsmöjligheter?
 • ti 2.6. Valmistujaiset korona-aikana – miten juhlistaa?
 • to 4.6. Työelämään siirtyminen – ihana vai kamala muutos?
 • ti 9.6. Kestääkö oma talous koronan?
 • to 11.6. Opiskelua opiskelun perään – miten palautua kesän aikana?
 • ti 16.6. How to recover while studying during the summer?
 • to 18.6. Elämää sinkkuna
 • ti 23.6. Att leva som singel
 • to 25.6. Itsetunto koetuksella?
 • ti 30.6. Yksinäinen kesä?
 

Henkinen ensiapu koronavirukseen liittyen / Soite

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on avannut henkisen ensiavun puhelimen, johon voi soittaa, jos koronatilanne huolestuttaa henkisesti ja kokee psyykkistä oireilua, esimerkiksi ahdistusta tilanteen takia. Numero on 06 828 7288 ja se on avoinna arkisin klo 9-15.

Puhelimeen vastaavat psykiatriset sairaanhoitajat.

Numerossa ei anneta hoidollisia neuvoja koronavirusinfektioepäilyhin tai hoitoon liittyen. Niissä asioissa opastaa Soiten koronaneuvontapuhelin 06 828 7499 joka päivä klo 8-20.

 

Mielenterveyden Keskusliiton tukipalvelut

Mielenterveysneuvontaan ja vertaistukipuhelimeen voi soittaa millä tahansa huolen aiheella. Puhelimen lisäksi neuvoja annetaan chatissa. Kasvokkain tapahtuva neuvonta on nyt tauolla, mutta verkko- ja puhelinneuvontaa on vahvistettu. Verkkosivuille on koottu myös tietoa ja artikkeleita mielenterveyden häiriöistä sekä ongelmista selviämisestä. Verkkosivulla päivittyy lista palveluista.

Neuvonta-chat on avoinna ma–to klo 12–15.

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta 020 391 920 on avoinna arkisin klo 10–15. Puheluun vastaa ammattilainen.

Vertaistukipuhelin 0800 177 599 on avoinna arkisin klo 10–15. Puheluun vastaa mielenterveysongelmia itse kokenut ihminen.

 

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin

Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7 (Suomen mielenterveys ry)

Oletko vaikeassa elämäntilanteessa tai kokenut järkyttävän tapahtuman? Onko elämäsi juuri muuttunut ja tuntuuko se ylivoimaiselta? Koetko, ettet jaksa enää yksin huolen tai murheen kanssa? Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia?

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea. Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa henkistä hätää sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

 


 

Viikko 3

      

Keskeistä hyvinvoinnille on, että on voimia kohdata tilanteet sellaisina kuin ne eteen tulevat. Vaikka joistakin asioista on syystäkin synkkä mieli, on tärkeää voida tuoda valoa arkeen. Kiitollisuuden aiheita on hyvä pohdiskella joka päivä - mieluiten vielä illalla, jotta yön voi ottaa vastaan levollisin mielin.

Muista myös, että yksin ei tarvitse murheiden kanssa jäädä. Saa kysyä neuvoa, saa pyytää apua.

   
 

Hyvinvointia tukevia asioita on syytä toteuttaa säännöllisesti, jotta keho ja mieli voivat ennakoida tulevaisuuteen - vaikka sitten muutaman tunnin päähän - oloa palauttavia ja huojentavia asioita. Muutoin on vaarana jumiutua valmiustilaan, jossa stressitasot ovat koholla ja ajatusmaailma kapeutunut. Viime viikolla mietimme tärkeitä ja merkityksellisiä aktiviteetteja.

 
 

Tehdään lyhyt katsaus siihen, mitä sellaiset voimauttavat asiat voisivat olla, jotka eivät suoraan kumpua elämän tärkeistä arvoista tai vanhoista harrastuksista. Mikä osuu suoraan ytimeen. Mitä voisi tehdä päivän mittaan, ilman pitkää harrastussessiota?

Hyvinvointia lämmöstä ja kosketuksesta

Lämpö assosioituu vahvasti hyvän olon ja turvallisuuden tunteen kanssa. Kosketus on ihmiselle elintärkeää ja alentaa tutkitusti stressitasoja. Lähetetään siis hermostollemme viesti, että olemme turvassa kasvattamalla oksitosiini-, endorfiini-, serotoniini- ja dopamiinitasojamme.

Top 7 vinkit mikrotaukoihin

Kokeile yhtä päivässä tai vaikka jokaista jokainen päivä!

 1. Halaus 30 sekunnin halaus tuottaa merkittävän määrän hyvän olon hormoneja kehossa. Itsekin voi tarjota tämän halaushoidon itselleen: puhaltele ensin käsiäsi lämpimäksi ja hiero hellästi käsiäsi toisiaan vasten. Aseta sitten kätesi ristikkäin rinnallesi. Tunne kehosi rytmi, tunne kuinka olet turvassa juuri nyt tässä perhoshalauksessa.
 2. Jalkakylpy Sen voit tehdä etäopiskelun lomassa tai työskentelyrupeaman jälkeen. Tarvitset vain pesuvadin, vaahtoavaa pesuainetta tai kylpysuolaa pohjalle sekä lämmintä vettä - ja pyyhkeen
 3. Villasukat tuovat hyvää oloa ja parhaimmillaan myös lämpimiä muistoja. Mummon, äidin, kummitädin tai ystävän neulomat - tai ehkä innostut itse neulomaan?
 4. Lämmin juoma Miltä kuulostaisi vaahtokarkkikaakao? Tai popcorn-kinuskikastike-kaakao kermavaahdolla? Entä maustettu tee tai kermakahvi?
 5. Hieronta Itselleen voi tehdä lämmittävän ja elvyttävän käsihieronnan. Hiero toisen käden peukalon ja etusormen avulla kevyesti painellen ja pyöritellen nivel kerrallaan, sormi kerrallaan. Keskity rentouden tunteeseen joka leviää kosketuksen myötä. Ole varovainen kynsinauhojen kohdalla. Kynnen päältä voit kevyesti painaa, jos se tuntuu hyvältä. Muista lopuksi pestä kätesi huolellisesti ja helli käsiäsi saippuavaahdolla.
 6. Uloshengitys tuo levollisuutta, auttaa päästämään irti jännitteisistä ajatuksista. Laaja hengitys hieroo sekä kehoa että mieltä, vapauttaa stressistä kohti rauhoittumista.
 7. Liike 20 minuutin kävely voi ihmeesti tuulettaa ajatuksia. Suurin haaste on lähteminen - lähes aina kuitenkin huomaat palatessasi ajattelevasi, että miksi ei tule lähdettyä useammin, kun olo on niin erilainen! Jo parin minuutin tasapainoa haastava liikehdintä helpottaa hermostunutta mieltä, vilkastuttaa verenkiertoa ja tyynnyttää ajatuksia. Kokeile erilaisia toimistojumppia, joita löydät etätyöskentely-vinkeistä. Kehon kiertoliikkeet ja kylkivenytykset ovat erityisen suositeltavia, kun olo on jumiutunut. Voit myös kokeilla räsynukke-liikettä, jossa asetut ensin seisoma-asentoon. Sitten hellävaraisesti ravistelet jäsenesi rennoiksi ja hiljalleen viet käsivarsiasi alaspäin kohti jalkojasi. Kun pää on sydäntä alempana, se rauhoittaa.
 
 

Mitkä olivat sinulle erityisen mukavia hetkiä kuluneella viikolla? Mitä niihin tilanteisiin liittyi? Voisitko tuoda sitä jotakin mukaan myös seuraavaan viikkoon?

Tsekkaa padletista, mitä aktiviteetteja muut opiskelijat ehdottavat tähän eristäytymisen aikaan - ja jaa myös omat vinkkisi. Jakaminen yhdistää!

#mitätehtäis #gocentria

 

 


 

 

hyvinvointi centria ammattikorkeakoulu

Viikko 2

      

Viime viikolla herättelimme mielestämme kiinnostuksen kohteita: Mitä hyvää, ehkä jo vähän unohtunuttakin, elämästä löytyy. Kiitollisuuden aiheita kannattaa edelleen laskea. Tutkitusti kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen lisää hyvinvointia ja vahvistaa myönteistä ajattelua. Mitä enemmän hyville asioille antaa huomiota, sitä herkemmin alkaa myös tunnistaa erilaisia hyvän olon vivahteita arjessa - voimme vahvistaa kykyämme huomata hyvää ja siten meillä on tehokas vastalääke stressiin.

   
 

Tehdään nyt tarkempi katsaus siihen, mikä omassa elämässä on tärkeää juuri nyt.

Tämä tehtävä on neliosainen. Tarkista ensin, että olosi on rento. Voit silmäillä edellisen viikon tekstiä kuinka hengitellä oloa rauhalliseksi ja päästää irti jännityksistä.

Kun tunnet olosi valmiiksi, mieti 6-8 asiaa, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. Kumppani, perhe, ystävät, rahatilanne, työ, opinnot, harrastus A, harrastus B, fyysinen terveys, mielen tasapaino, nukkuminen, liikunta, luonto… Mitä vain mieleesi tulee. Ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, on hyvä vain tuoda itselle näkyväksi nämä asiat. Kirjoita niistä itsellesi lista.

 
 

Lisää kunkin asian perään numero esimerkiksi arvosanoilla 0-5:

 • Ensin: Miten tärkeä asia on sinulle?
 • Seuraavaksi: Miten hyvin se toteutuu elämässäsi tai miten paljon voit sille antaa huomiotasi?
 • Esimerkiksi jos minulle nukkuminen ja hyvä unenlaatu on hyvin tärkeää, voisin merkitä 5 ja jos tällä hetkellä kärsin häiritsevästi yöheräilystä ja nukahtamisvaikeuksista voisin arvioida sen olevan 2 “Nukkuminen 5/2”
 • Huomioi: Suhtaudu uteliaasti ja lempeästi siihen tietoon, mitä itsestäsi keräät. Alitajuisesti nämä asiat jo tiedätkin. Ehkä juuri se, että olet koittanut siirtää niitä pois mielestä ja vain selviytyä eteenpäin, on aiheuttanut ahdistusta ja tyytymättömyyttä?
 
 

Kun olet käynyt jokaisen kohdan näin, voit vertailla

 • Toteutuvatko tärkeäksi merkitsemäsi asiat kuinka hyvin elämässäsi?
 • Missä asiassa on suurin epäsuhta tärkeyden ja toteutumisen välillä?
 • Miten voisit muuttaa arkeasi niin, että tärkeäksi kokemasi voisivat toteutua täydemmin? Onko jotain erilaisia toimintatapoja, joita et ole tullut miettineeksi?

Muista yhä lempeä suhtautuminen, joka auttaa avautumaan erilaisille vaihtoehdoille. Tähän pohdiskeluun voit ottaa myös ystävän mukaan.

 
 

Kirjoita itsellesi vielä toimintalista, mitä aiot tehdä tällä viikolla, jotta tärkeät asiat voivat toteutua elämässäsi. Kirjoita yksi asia jokaiselle päivälle - seitsemän toimintaa.

Esimerkiksi: Mikäli tärkeä ja vaille jäänyt asia on uni, voit ottaa kokeiluun jotain muutosta iltarutiineihisi. Huolehdi silloin, että toistat tuota toimintaaviikon jokaisena päivänä saadaksesi hyödyt sen toimivuudesta. Hyvät muutokset kannattaa toki jättää sitten pysyvään käyttöön. Katso tarvittaessa vinkkejä muun muassa unihygieniaan Padletista.

 
 

Lisävinkki

Voit toteuttaa tämän tehtävän myös kuvaamalla itsellesi selkeästi asiat:

 1. Piirrä ympyrä ja jaa se 6-8 sektoriin sen mukaan, miten monta merkityksellistä asiaa edellisessä tehtävässä listasit. Nimeä sektorit. Tästä tulee ikäänkuin elämän pizza.
 2. Piirrä kunkin sektorin tai viipaleen sisään pisteellä merkintä, kuinka hyvin asia toteutuu elämässäsi. Aloita mittaaminen keskiosasta ulko-osaa kohti. Mitä paremmin koet asian toteutuvan, sitä lähemmäs sektorin ulkoreunaa pisteen piirrät ja sitä suurempi pizzasiivu sinulle tulee. Älä ahdistu tuloksesta - on aina parempi tiedostaa, kuin että asia vaivaisi alitajuisesti mieltä.
 3. Yhdistä lopuksi sarakkeisiin piirtämäsi pisteet, ja saat epämääräisen muotoisen pizzan. Mikä tässä eniten kiinnittää huomiosi? Mikä sektori vaatisi aktiivisia toimenpiteitä ja jotain muutosta arjessa?
 4. Voit halutessasi värittää ja koristella tekemääsi kuviota. Värittäminen selkeyttää mieltä, rauhoittaa. Lopullisesta versiosta voit saada myös hyvän muistutuksen esimerkiksi jääkaapin oveen siitä, mihin asioihin voisi ajankäyttöä painottaa tässä elämäntilanteessa.
 
 

Mikäli haluat, voit jakaa Hyvinvoinnin huhtikuun myötä syntyneitä ideoita ja uutta aktivoitumistasi somessa #gocentria.

 

 


 hyvinvointi centria ammattikorkeakoulu

Viikko 1

      

Aloitetaan siitä, missä olemme. Tämä on nyt tätä, mutta huonomminkin voisi olla. Ei lähdetä sen ajatuksen mukaan, miten paljon huonommin voisi olla. Jos mielemme ankkuroituu uhkakuviin, niin kehomme seuraa käynnistämällä stressireaktion. Treenautetaan siis ajatuksiamme huomaamaan hyvää ja myönteistä, ylläpitääksemme ja vahvistaaksemme tasapainoista mielentilaa. 

   
 

Tarkista ensin asentosi, jotta hengitys ja ajatus kulkevat esteettä. Ota muutama laaja hengitys, jonka tunnet selässä lavoissasi saakka. Puhalla huolellinen uloshengitys ennen seuraavaa sisäänhengitystä. Anna hartioidesi rentoutua. Anna kasvojen lihasten rentoutua. Sinun ei tarvitse tehdä niille mitään erityistä - kun huomioit eri lihasryhmiäsi, kiristykset ja jännitystila hellittävät hieman jo ihan tuosta huomiosta. Kehon ei tarvitse olla valmiustilassa esimerkiksi tämän tekstin seuraavan osan lukemista varten. On lupa ottaa ihan rauhallisesti vaan. Uloshengityksen myötä voit puhaltaa huolta ja purkaa jännitteitä. Saatat haluta jopa vähän venytellä jäseniäsi.

Tunnustele sitten asentoasi niin, että tunnet painosi jakautuvan tasaisesti. Voitko tuntea painopisteesi, kannattelun? Tämä auttaa huomioimaan sen, mikä on hyvin. Vaikka sinulla olisi kipuja tai särkyä, on usein helpottavaa huomioida se mikä kuitenkin on vahvaa ja kannattelevaa.

 
 

Viedään huomio sitten syvemmälle asioihin, jotka ovat hyvin. Mistä asioista voit olla kiitollinen? Mitä asiaa on helpottavaa ajatella, mikä tuntuu ikäänkuin vapauttavan hengityksellekin lisää tilaa?

Listaa ylös asioita, jotka liittyvät arkeesi ja elämääsi kuten tärkeät ihmiset ja mukavat aktiviteetit. Millä tavoin ne tuovat sinulle iloa? Millä tavoin ne liittyvät sinulle tärkeisiin arvoihin tai sinun tapaasi nauttia elämästä?

 
 

Jos ajatus meinaa karata siihen, miten jotkut asiat ovat nyt pakollisella tauolla, palauta mielesi takaisin kiitollisuuden tilaan: mikä todella on se sinua ravitseva osuus noissa asioissa? Ehkäpä löydät jonkin uuden tavan tuoda näitä asioita tähän poikkeusarkeen.

 
 

Mieti listallesi sellaisiakin asioita, jotka ovat aiemmin nuoruudessasi tai kasvuvuosinasi tuoneet elämääsi iloa ja oivalluksia.

 • Onko jotain harrastuksia, joita voisit myös herätellä uudelleen? Jos olet soittanut jotain instrumenttia, voisiko nyt olla sille aikaa jälleen?
 • Tuntuisiko laulaminen rentouttavalta ja hauskalta? Entä kirjallisuuden lukeminen? Piirtäminen, maalaaminen? Tarinoiden kirjoittaminen? Käsityöt tai pienoismallit?
 • Jos kaipaat jo kaverisuhteita, kannattaa jakaa ystävien kanssa näitä pohdintoja. Voitte miettiä yhdessä voisiko näitä asioita toteuttaa vaikka videovälitteisesti yhteisenä hauskanpitona.
 • Kerrytä listallesi myös pienempiä ilonaiheita, joista voit nauttia arjessa: lempiruokasi, lempimusiikkisi, lempivaatteesi joissa sinulla on kotoisa olo.
 
 

Oman hyvinvoinnin tueksi on tärkeää saada näitä myönteisiä kokemuksia, ja luoda niille tilaa arkeen. Kiirettä tuntiessamme yleensä unohdamme juuri tämän oman hyvinvoinnin, siirrämme niitä hetkiä aina seuraavaan huomiseen. Voimavarojen varastoa on kuitenkin syytä ladata joka päivä uudelleen.

Voit katsoa vinkkejä aktiviteetteihin myös Padletista kohdista “Ajanvietettä, arjen irtiottoja”, “Luonto voimavarana” tai “Lukemisesta ja taiteista levollisuutta”. Katso myös “Mielen hyvinvoinnin harjoituksia”, mikäli kiinnostut rentoutusmenetelmistä.

 

 

Seuraa meitä somessa: