Centria-ammattikorkeakoulun musiikkipedagogiopiskelijana sinulla on neljä vuotta aikaa hioa instrumenttitaitoasi soolo- ja yhteismusisointitehtävissä. Opetusta on kolmessa musiikkigenressä. Voit valita klassisen musiikin, rytmimusiikin tai kansanmusiikin opinnot, ja opiskelu yli genrerajojen onnistuu myös.
Centrian musiikin koulutus antaa valmiudet nykyaikaiseen musiikin opettajan työhön. Osaat toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia, kykenet itsenäisesti edistämään osaamistasi muusikkona ja pedagogina, ja pystyt aktiivisesti osallistumaan työyhteisösi kehittämiseen. Osaat ottaa vastuun sekä yksilön että ryhmän oppimisesta ja ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssäsi.
Valmistuttuasi musiikkipedagogiksi (AMK) sinulla on perusteltu ja tietoinen käsitys opettajan ammatista ja ammatti-identiteetistä, ja ymmärrät opettajan ammattiin liittyvän vuorovaikutuksellisen kanssakäymisen, jonka avulla luodaan turvallinen, suvaitsevainen oppimisilmapiiri. Hallitset oman instrumenttisi teknisen ja taiteellisen puolen, ja osaat rakentaa oppijan kanssa merkityksellisen oppimispolun. Olet merkittävä hyvinvointisektorin toimija ja taitava ammattilainen.
Taitelijavierailut ja projektit rytmittävät musiikkipedagogin (AMK) opintoja
Opetus tapahtuu sekä yksilö- että ryhmätunneilla. Opinnot on ryhmitelty jaksoihin ja oma opintopolkusi suunnitellaan osaamisperusteisesti ja juuri sinulle sopivalla profiloinnilla vaikka yli genrerajojen.
Osallistut opiskelun aikana useisiin ammattiosaamista ja -identiteettiä muokkaaviin projekteihin, joiden kautta verkostoidut myös työelämän kanssa. Esimerkeiksi käyvät Janne ja Aino -kansanmusiikki- ja kansantanssiproduktio yhdessä OAMK:n tanssijoiden kanssa, Susanna Haaviston ohjaama Yökyöpelit-musikaali, Mozartin Taikahuilu-ooppera, Bernsteinin musikaali West Side Story, Pohjanmaan Nuoret Sinfonikot sekä useat pienemmät projektit.
Taiteilija talossa –formaatti tuo säännöllisesti tunnettuja taiteilijoita opettamaan kouluumme ja myös esiintymään yhdessä opiskelijoiden kanssa. Centria tukee näin opiskelijoiden verkostoitumista, tarjoaa elämyksellisiä oppimiskokemuksia ja mahdollisuutta soittaa konsertissa yhdessä huippuammattilaisten kanssa. Vierailijoina ovat olleet mm. sopraanot Anu Komsi ja Mari Palo, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin soolosoittajat, jazzlaulaja Aili Ikonen, laulaja Sanna Ruohoniemi, baritoni Aarne Pelkonen, taiteilijaprofessori Timo Alakotila, Ilo Ensemble, Sauli Zinovjev, Uli Kontu-Korhonen sekä multimuusikko Antti Järvelä.
Opinnäytetyö on musiikkipedagogin opintojen loppuvaiheessa mainio kokoava työkalu oman alan ja sen ilmiöiden, ammatinkuvan ja asiantuntijuuden kehittymisen tietopohjaiseen, tutkivaan prosessointiin. Työ voi olla painotukseltaan taiteellinen, pedagoginen, toiminnallinen tai tieteellinen - tai yhdistelmä näistä. Keskeisessä asemassa ovat laadullinen tutkimus, kirjallinen ja tutkiva työskentely sekä oivaltava syventyminen itseä kiehtovaan ja kehittävään aiheeseen.
Kamarimusiikkipainotus instrumenttipedagogin suuntautumisessa
Centria-ammattikorkeakoulun klassisen musiikin musiikkipedagogikoulutuksessa avataan instrumenttipedagogin suuntautumisvaihtoehdon osaksi kamarimusiikkiin eli yhteismusisointiin pohjautuva uusi profilointi. Opiskelijat saavat viikoittaisen yksityistuntinsa lisäksi runsaasti kamarimusiikkiohjausta, jonka kautta tutustutaan eri aikakausien ohjelmistoihin ja tyyleihin. Opiskelijat muodostavat kokoonpanoja keskenään ja yhdessä opettajiensa sekä koulutuksessa vierailevien taiteilijoiden kanssa. Jousisoittajilla on säännölliset jousiorkesteriperiodit, ja jousi- ja puhallinopiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus osallistua sinfoniaorkesteriperiodeihin Kokkolan orkesterissa, jossa runkona on Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Tämän opintopolun valinneet pianistit kouluttautuvat useissa pianistiseen yhteismusisointiin liittyvissä musiikin osa-alueissa: kamarimusiikin lisäksi myös Lied-musiikissa sekä ooppera- että oratoriokorrepetitiossa.
Päättökonserttien ohjelmisto rakentuu sekä kamari- että soolomusiikista. Uusiin suunnitelmiin kuuluu myös yhteismusisoinnin opetusharjoittelu. Vastaavat kouluttajat kamarimusiikkiprofiloinnissa ovat Kreeta-Maria Kentala ja Juho Alakärppä. Vakituiset vierailijat ja innostavat taiteilijat Teemu Kupiainen, Hanna Pakkala, Eriikka Maalismaa, Markus Hohti ja Petja Kainulainen osallistuvat eri kamarimusiikkiperiodeille.
Syventävät opinnot vahvistavat ammattiosaamista
Centrian musiikin koulutukseen haet valitsemallasi instrumentilla tai instrumenteilla. Lisäksi on päätettävä, hakeudutko musiikin ohjaajan vai instrumenttipedagogin suuntautumisvaihtoehtoon. Hakuvaiheessa tehdyt valinnat määrittävät opiskelun sisältöjä alusta alkaen. Joissakin tapauksissa on mahdollista vaihtaa suuntautumisvaihtoehtoa kesken opintojen.
Instrumenttipedagogin suuntautumisvaihtoehdossa keskitytään pääinstrumentin soittotaitojen kehittämiseen ja suoritetaan opintojen lopuksi pääaineen B-tason päättönäyte. Musiikin ohjaaja opiskelee pääaineen lisäksi myös mm. sivuinstrumenttia sekä orkesterin ja kuoron johtoa tähdäten mahdollisimman monipuoliseen osaamiseen musiikin alalla. Musiikin ohjaaja etenee pääinstrumentin opinnoissa C-tasolle.
Uusia verkkokursseja 2019
Musiikkipedagogina (AMK) työelämässä
Musiikkipedagogi (AMK) -tutkinnon suorittaminen antaa kelpoisuuden musiikkioppilaitoksen opettajan virkaan. Musiikkipedagogi voi myös työskennellä kuntien opetus- ja kulttuuritoimen eri tehtävissä sekä ammatillisen toisen asteen opettajana. Opetusharjoittelu on tiivistä ja moni suorittaa ohjattua harjoitteluaan työelämälähtöisesti, omien oppilaidensa kanssa. Harjoittelun tarkoitus on saavuttaa eri oppimisnäkemysten ja ihmiskäsitysten kautta sulautunut tietämys opetuksen suunnittelusta, arvioinnista ja toteutuksesta.
Centria-ammattikorkeakoulusta valmistuneita musiikkipedagogeja (AMK) toimii musiikkioppilaitoksien lehtoreina, päätoimisina opettajina, laulajina Kansallisoopperan kuorossa, teatterimuusikkoina, ammattiyhtyeiden jäseninä, kuoronjohtajina, harrastustoiminnan ohjaajina. He ovat toimineet myös yrittäjänä, freelance-muusikkona, projektipäällikkönä, studioassistenttina ja tuottajana sekä oppilaitoksen suunnittelijaopettajana.
Kansainvälisyydestä lisäväriä opintoihin
Centrian musiikkipedagogiopiskelijana käytettävissäsi koko Erasmus- ja Norplus-vaihtokoulujen verkosto. Voit hakea opiskelijavaihtoon erityisesti toisen ja kolmannen opiskeluvuoden aikana. Kansainvälisesti aktiivisten opettajiemme sekä koulutuksessa vierailevien ulkomaalaisten opettajien ja opiskelijoiden kautta pääset tutustumaan opiskelu- ja työmahdollisuuksiin ulkomailla.
Centrian musiikin koulutus tekee tiivistä yhteistyötä myös naapurikaupungin ruotsinkielisen ammattikorkeakoulu Novian kanssa. Tämä on hieno mahdollisuus kotikansainvälistymiseen upeassa Campus Allegron opiskeluympäristössä.
Musiikin koulutuksen monipuoliset yhteistyökuviot
Musiikkikoulutuksemme toimii keskellä perinteikästä kulttuuriympäristöä: maailmanmaineeseen noussut Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, pohjoismaiden suurimmat kansanmusiikkijuhlat Kaustisella, Mauno Järvelän palkittu pedagogiikka ja Näppäripelimannit vain muutaman mainitaksemme, värittävät rikkaalla tavalla opiskeluelämää.
Edellä mainittujen toimijoiden lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä Kansanmusiikkiyhtye Tallarin ja Ostrobothnia Folk Orchestran (OFO) kanssa. Koulutusyhteistyötä teemme Novia-ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen ja Suomen Lied-Akatemia ry:n kanssa. Lisäksi opiskelijamme ovat osa seuraavia tapahtumia ja toimijoita: Guardia Nueva – tango- ja viihdeorkesteri, Ostrobothnian Jazz Orchestra (OJO), Kokkolan Talviharmonikka, Kaustisen kamarimusiikkiviikko, K. H. Renlundin museo, Scandinavian Blues Party. Yhteisiä projekteja syntyy säännöllisesti Keski-Pohjanmaan konservatorion ja Kokkolan kaupunginteatterin kanssa.
Pedagogista yhteistyötä teemme Kaustisen musiikkilukion, Ylivieskan seudun musiikkiopiston, Kuula-opiston (Vaasa) ja Rokkikoulun (Kokkola) kanssa.
Tutkinto avaa tien jatko-opintoihin
Musiikkipedagogi (AMK) -tutkinto rinnastuu yliopiston kandin tason tutkintoon ja mahdollistaa hakemisen suoraan maisteri-opintoihin.