International Business
Utbildningsprogrammet inom Internationell handel erbjuder studerande en omfattande baskunskap inom företagsekonomi och arbetsredskap att klara av företagsekonomiska frågor i internationella och –kulturella sammanhang. Läroplanen är uppbyggd så att de studerande förses med en diger sakkunskap och behärskar en mångfald av färdigheter inom företagsekonomi och handel. Studerande lär sig grunda, driva och upprätthålla egna företag eller också kan de välja att vidareutveckla sina professionella färdigheter vid något lokalt, nationellt eller internationellt företag, i Finland eller utomlands. För att upprätthålla sitt professionella kunnande behöver de studerande också lära sig att anpassa sig till och klara av de ständigt föränderliga förhållandena inom arbetslivet som råder idag.
Utbildningsprogrammet inom internationell handel erbjuder de studerande goda möjligheter att redan under studietiden vänja sig vid en multikulturell arbetsmiljö, då studerandegruppen består av studeranden från många olika länder och med olika bakgrunder. Studierna inom utbildningsprogrammet för internationell handel förverkligas i form av flerformsstudier, vilket i praktiken innebär en kombination av närstudiedagar, nätundervisning samt projektarbeten. Studiespråket är engelska och närstudierna förverkligas vid yrkeshögskolan Centrias studieenhet i Jakobstad, i Campus Allegro.
Examensbenämningen för den här yrkeshögskoleutbildningen är Bachelor of Business Administration. Utbildningsprogrammet omfattar 210 studiepoäng och studietiden är cirka 3,5 år. Examensstrukturen är uppbyggd av grundstudier (75 sp), ämnesstudier (75 sp), fritt valbara studier (15 sp), praktik (30 sp) och examensarbete (15 sp).
Under grundstudierna får de studerande grundläggande färdigheter inom företagsekonomi, så som kunskap inom MS Office, företagsekonomi och matematik samt projektledning. Inom grundstudierna hör också kunskap om företagsledning, där studieperioden som bl.a. företagsadministration, marknadsföring, bokföring, handel- och affärsrätt samt utrikeshandel ingår. Också språkstudier och färdigheter inom kommunikation inleds under grundstudierna.
Ämnesstudierna inom utbildningsprogrammet för internationell handel innefattar tre studiemoduler och omfattar totalt 75 studiepoäng. Målsättningen under ämnesstudierna är att fördjupa de studerandes företagsekonomiska kunskaper och professionella kunnande. Inom studiemodulerna under ämnesstudierna ingår bl.a. studieperioder, så som kreativ marknadsföring, internationell handel och turism samt event management.
De fritt valbara studierna stöder de studerandes professionella inriktning och med hjälp av dem har de även möjlighet att ta del av hela yrkeshögskolans studieutbud och därmed komplettera sin individuella studieplan enligt egna önskemål och målsättningar.
Arbetspraktik ger de studerande möjligheter att i praktiken tillämpa sina kunskaper i arbetslivet samt utvecklar de studerandes yrkesskicklighet inom sitt arbetsområde.
I slutskedet av studierna genomför de studerande ett mera omfattande arbete, ett så kallat examensarbete, oftast på begäran av eller i samarbete med en uppdragsgivare (ett företag eller en organisation). Det kan t.ex. handla om något forsknings- eller utvecklingsprojekt. Man kan bekanta sig med examensarbeten på www.theseus.fi.
Utbildningsprogrammet inom internationell handel förser de studerande med ett brett allmänt kunnande inom företagsekonomi samt företagsekonomiska metoder och arbetssätt. Studierna utvecklar också de studerandes förmåga att tillämpa sina kunskaper i arbetslivet. Tyngdpunkten i utbildningsprogrammet ligger på det yrkesmässiga kunnandet samt förmågan att utvecklas på ett mångsidigt sätt, och i centrum för det här står sociala kompetenser och kommunikation. Målsättningen är att utveckla de studerandes professionella yrkeskunskap och att de kan utveckla de personlighetsmässiga och sociala kompetenser som behövs för att fungera inom en internationell arbetsmiljö.
Så här söker du
När ansökningstiden startar kan du ansöka till utbildningsprogrammet via www.studieinfo.fi.
Du hittar Centrias utbildningsprogram genom att avgränsa sökningen med sökordet ”Centria” samt ”ansökningstiden pågår”. Kom ihåg att ta bort avgränsningen för undervisningsspråk så att du även hittar resultat för utbildningsprogram på engelska.
Ansökningsbrev
Till utbildningsprogrammet inom internationell handel ordnas inget urvalsprov.
Antagningen till utbildningen sker via ett fritt formulerat ansökningsbrev och –video. När du har ansökt till utbildningen, via www.studieinfo.fi, får du en länk till din e-post med instruktioner om hur du formulerar ett ansökningsbrev.
Ansökningsbrevet behöver innehålla dina personuppgifter, en länk till din Linkedin profil (eller bifogat CV) samt dina svar på frågor du fått via länken med instruktionerna för ansökningsbrevet. Frågorna kan t.ex. handla om dina internationella erfarenheter osv.
I ansökningsbrevet behöver du också bifoga en länk till en video, där du t.ex. berättar varför du ansökt till Centrias utbildningsprogram inom internationell handel samt hur utbildningsprogrammets lärandemål stöder dina egna professionella målsättningar.
Ansökningsbrevet och –videon bedöms. I ansökningsbrevet kan man också bifoga övriga officiella dokument, som stöder ansökan till utbildningen, t.ex. IELTS (6.0) intyg mm.
Antagningsgrunder
Fritt formulerat ansökningsbrev och –video
Ansökningsbrev och ansökningsvideo / tillsammans max 40 poäng
lägsta accepterade poängantal är 10 poäng
När antagningen sker via ansökningsbrev och –video, kan de sökande vid behov också bjudas in till en Skype-intervju
Information om utbildningen
För mera information om utbildningen kontakta:
lektor Sara Åhman
tel. 040 729 9973
sara.ahman@centria.fi